12-01-2021 / Pilot in gemeente Utrecht

Eerste vijf deelnemers Huishoudboekje gestart met Vaste Lasten Pakket

Sinds december kunnen de deelnemers aan het Utrechts Huishoudboekje ook deelnemer worden van het Vaste Lasten Pakket. We zijn begonnen met vijf deelnemers en dit is naar tevredenheid verlopen. De komende maanden gaan we kijken hoe we mogelijk alle deelnemers van het Huishoudboekje het Vaste Lasten Pakket kunnen bieden.

 

Pieter in ‘t Hout (Gemeente Utrecht) vertelt hier meer over
Pieter in 't Hout is Strategisch Aanjager Digitale Innovatie Sociaal Domein en werkt al lange tijd samen met de Stichting Vaste Lasten Pakket. "Met het Huishoudboekje heeft een inwoner uit Utrecht meer overzicht over zijn of haar geld. De inkomsten (loon, uitkering, toeslagen) komen binnen op een rekening die door de gemeente beheerd wordt. De belangrijkste vaste lasten (huur, hypotheek, energie, water en zorgverzekering) worden iedere maand op tijd betaald. Het bedrag dat overblijft ontvangt de deelnemer als een vast bedrag per maand. Daarmee betaalt de deelnemer zelf de andere vaste lasten en abonnementen. En verder kan de deelnemer dit bedrag vrij besteden."

 

Deelnemers kunnen op de website van het Huishoudboekje hun inkomsten en uitgaven volgen, of per post een overzicht per maand ontvangen. En mocht er een probleem met een betaling ontstaan dan kan de gemeente daarbij helpen. Voor deelnemers die ook in het Vaste Lasten Pakket zitten worden ook de telefoon- en internetrekeningen, plus een aantal basisverzekeringen, vanuit het Huishoudboekje betaald.

 

"Stichting Vaste Lasten Pakket en Utrecht delen dezelfde passie om inwoners die financieel in de knel zitten sneller en beter te ondersteunen. We delen ook de overtuiging dat slimme technologie en goede afspraken met 'ketenpartners' (partijen die met de inkomsten en vaste lasten te maken hebben) het verschil kunnen maken. De werkwijze van stap voor stap ontwikkelen, steeds direct testen bij de doelgroep en hieruit leren en verbeteren is een aanpak die wij beiden toepassen."

 

Het Utrechts Huishoudboekje en Vaste Lasten Pakket hebben beiden de droom dat onze oplossingen door alle inwoners in Nederland gebruikt kunnen worden. Pieter in 't Hout: "Het integreren van beide oplossingen levert deelnemers niet alleen nog meer kans op financiële stabiliteit en daarmee rust in het hoofd op, ze krijgen in ruil voor deelname zelfs nog een cashback van 30 euro per maand!"

Media
Doe ook mee! Aanmelden ›