26-04-2019

Het Vaste Lasten Pakket en de pilot in Den Haag: een update

Van concept op papier naar de eerste pilot in Den Haag

 

We hebben de afgelopen maanden niet stilgezeten. Met de oprichting van Stichting Vaste Lasten Pakket, de lancering van de website en de voorbereidingen voor de eerste pilot in Den Haag hebben we mooie stappen gezet. Nu we binnenkort de eerste deelnemers in het Vaste Lasten Pakket kunnen verwelkomen is het hoog tijd voor een update.

De pilot in Den Haag is in volle voorbereiding

 

De kop is eraf! We zijn volop bezig met de voorbereidingen voor de eerste pilot in Den Haag, om het Vaste Lasten Pakket naar de praktijk te brengen. In de afgelopen weken zijn we met een multi-disciplinair team van Purpose, gemeente Den Haag, Schuldenlab070 en onze andere samenwerkingspartners aan het werk gegaan om alles in de steigers te zetten. Werkprocessen worden afgesproken, toelatingscriteria bepaald en communicatiemiddelen voor de werving van deelnemers ontwikkeld. In de komende weken zullen we de eerste deelnemers in het Vaste Lasten Pakket te gaan verwelkomen. Daarna breiden we in vier tot vijf maanden uit tot 150 deelnemers.

 

Deze eerste proefperiode is belangrijk voor de ‘proof of concept’. Belangrijkste vragen die in de eerste pilotperiode centraal staan:

  • Hoe zorgen we, samen met onze uitvoeringspartners, voor een goed werkend klantproces?
  • Slaat het concept aan bij de doelgroep en hoe goed slagen we erin om deelnemers te werven? 
  • Biedt het VLP de gewenste win-win-win voor deelnemer én vaste lasten partners én gemeente?

 

Vooral die laatste vraag is natuurlijk cruciaal voor het succes van dit project. Wij zijn vooral benieuwd naar de impact voor de doelgroep: Gaan deelnemers inderdaad hun vaste lasten beter betalen? Hoeveel extra financiële ruimte levert het hen op? Ervaren ze meer mentale rust? De hogescholen van Utrecht en Amsterdam helpen ons bij de uitvoering van het evaluatieonderzoek, onder andere bij het meten van de deelnemerservaringen.

Het Vaste Lasten Pakket in de spotlight 

 

Ons initiatief is niet onopgemerkt gebleven; het Vaste Lasten Pakket kreeg in april veel mooie publiciteit. We presenteerden het concept op de congressen van de nvvk en het Nibud en het project werd opgepikt door de landelijke media. Een overzicht:

  • Op maandag 15 april besteedde NOS uitgebreid aandacht aan de ontwikkeling van innovatieve systemen waarbij gemeentes burgers helpen bij het betalen van hun vaste lasten. Daarbij werd o.a. de pilot in Den Haag met het Vaste Lasten Pakket als voorbeeld genoemd. Het item is verschenen op NPO radio 1, in het NOS journaal van 18 uur en 20 uur, en in een veelgelezen online artikel.

 

Kijk hier het fragment uit het 20 uur journaal terug:

Media
  • Eerder deze maand presenteerden wij het Vaste Lasten Pakket tijdens de landelijke studiedag van de nvvk. Een dynamische sessie, waarin we onze ervaringen met de ontwikkeling van het Vaste Lasten Pakket deelden. Het publiek bestond voornamelijk uit schuldhulpverleners die dagelijks met de doelgroep werkten. Hun positief-kritische en constructieve feedback was voor ons bijzonder waardevol.

 

  • Ook mochten we tijdens het Nibud Jubileumcongres op 18 april één van de workshops verzorgen. In een interactieve sessie deelden wij onze ervaringen en gingen met de aanwezigen in gesprek over de positionering van het Vaste Lasten Pakket bij de deelnemer. Ook daar veel enthousiasme en goede ideeën en nuttige tips.

Goede basis gelegd met vaste lasten partners

 

De afgelopen maanden spraken we met verschillende leveranciers en het aantal formele toezeggingen voor deelname loopt snel op. Er is met 12 partners een goede basis gelegd voor de pilot in Den Haag, in het bijzonder zijn we blij met de deelname van de lokale partners Staedion (woningcorporatie) en Dunea (waterbedrijf). Maar we stoppen hier niet. Ook in de komende periode blijven we in gesprek met mogelijke partners, om zo gauw mogelijk toe te werken naar de gewenste marktdekking van 60% tot 80% per categorie.

Met dank aan onze funders

 

Uiteindelijk zal het Vaste Lasten Pakket zichzelf moeten kunnen bedruipen uit de financiële bijdragen van de vaste lasten partners. Maar in de pilotfase zijn wij nog afhankelijk van fondsen die zorgen voor de financiering van het initiatief. Onze dank gaat dan ook uit naar Independer, Fonds 1818 en de Rabobank Foundation voor hun steun bij het mogelijk maken van de pilot. Wij werken er keihard aan om er een succes van te maken, en brengen jullie komende maanden regelmatig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Doe ook mee! Aanmelden ›