20-01-2021

Het Virtueel Inkomsten Loket

Mensen met een laag inkomen lopen een groter risico op problemen met het betalen van de vaste lasten. Maar al te vaak is dat inkomen lager dan nodig, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van de verschillende regelingen die door gemeentes en overheden worden aangeboden. Daarom werkt Stichting Vaste Lasten Pakket samen met een aantal gemeentes aan een oplossing, met de werktitel: Virtueel Inkomsten Loket. 

 

Gina Henselmans (projectleider) vertelt er meer over

Gina Henselmans is vanuit Stichting Vaste Lasten Pakket en Purpose trekker van dit project.  

Gina: “Huurtoeslag, individuele inkomenstoeslag, woonkostentoeslag enzovoorts, zijn ooit bedoeld om de meest kwetsbare inwoners een handje te helpen. Maar juist voor hen is het te ingewikkeld gemaakt. De regelingen en toeslagen zijn op verschillende plekken te vinden en de aanvraag is complex. Voor politiek, beleid en uitvoering was het blijkbaar ook te moeilijk, gezien de problemen die hebben geleid tot de recente val van het kabinet.”

 

'Virtueel Inkomstenloket: met één druk op de knop alle regelingen en toeslagen ontvangen waar je recht op hebt'

Samen met een aantal gemeentes werken we nu aan een online systeem waar je straks supermakkelijk kunt zien waar je recht op hebt, direct kunt aanvragen, en je een seintje krijgt als er iets is veranderd, om te voorkomen dat je later moet terugbetalen. De eerste versie ontwikkelen we voor een doelgroep die het huidige toeslagensysteem als meest lastig ervaart: statushouders. We starten met één regeling, en daarna willen we stap voor stap uitbreiden naar meer regelingen, meer doelgroepen en meer gemeentes.

visual virtueel inkomsten loket 111918461341

 

Gina: “Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Radicaal open source, API, deployment, open zaaksysteem… Om maar een paar termen te noemen die regelmatig op mij worden afgevuurd door de technische ontwikkelaars in ons team. Het leidt allemaal af van waar het om draait: de inwoners. Vóór de Kerst hebben we de eerste prototypes aan statushouders mogen voorleggen. Eén van de deelnemers gaf in perfect Nederlands aan waar het prototype aan logica ontbrak. En ze is pas 2 jaar in Nederland! Terug naar de tekentafel dus. Eind deze week gaan we de verbeterde versie testen. Ik ben benieuwd wat voor domme dingen ik nu weer heb bedacht...

 

We zijn overigens nog op zoek naar goede ideeën: ook de vreselijk ingewikkelde naam ‘Het Virtueel Inkomstenloket’ moet het veld ruimen. Aldus de doelgroep.”

Meer informatie over dit project?

Neem contact met ons op via